Откриха най-голямото златно монетно съкровище във Велико Търново
Откриха най-голямото златно монетно съкровище във Велико Търново / DarikNews.bg

Седем висококаратови златни монети от 13 век са намерени при разкопките в двора на великотърновската църква "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Това е най-голямото златно монетно съкровище, откривано в старопрестолния град, обясни археологът проф. Николай Овчаров, чийто екип работи на обекта.

Досега са намирани две монетни съкровища на Царевец, с по три златни монети. Седемте златни пендара са изкопани на около 10 метра от църквата. Били са заровени съвсем плитко в земята - на дълбочина около 30-40 сантиметра. Монетите са от времето на император Йоан Трети Ватаций, управлявал Никейската империя през първата половина на 13 век по времето на Иван Асен Втори, каза още проф. Овчаров.

Всяка от пендарите тежи приблизително по 4,5 грама, като общото им тегло е около 30 грама. Те са били заровени набързо в земята между 1246-1254 година, по времето на преврата, който сваля Униатството, изказа хипотеза археологът. От едната страна на монетите е изобразена Света Богородица, която коронясва императора с царствен венец, а от другата страна има изображение на Христос, седнал на трон.

Други новини от Велико Търново