Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Канадските долари ще станат пластмасови
21 Април 2011
Пионер при пластмасовия кеш, е Австралия, която въведе пластмасовите пари преди девет години. По-късно се присъединиха още около двадесет държави

С решение на правителството, Канада през следващите две години ще се присъедини към списъка на страните, които произвеждат пластмасови банкноти.

Тънкият пластмасов полимер има няколко предимства като материал за производството на банкноти. Той е почти невъзможно да се фалшифицира, 4-5 пъти по-траен е, не се замърсяват толкова бързо, като хартията. Пластмасата не се влияе от вода, масла, пот, прах и други "драскачи". И накрая, възможно е да се преработва за производство на нови банкноти или други предмети.

Според експертите на Австралийската организация Securency International, специализирана в полимерна технология за производство на пари, пластмасата предотвратява появата на колонии от микроорганизми по нея. Те просто не могат да намерят достатъчно "храна" на гладката повърхност.

Канадската пари ще бъдат направени от полипропилен. Този ноември ще се появи най-масовата банкнота от 100 долара, през март 50-доларовата, а до края на 2013 г. ще бъдат пуснати в обращение полипропиленови пари от по-малките номинали.

Пионер при пластмасовия "кеш", е Австралия, която въведе пластмасовите пари преди девет години. По-късно се присъединиха и Нова Зеландия, Никарагуа, Румъния, Виетнам, и още около двадесет държави, които са или изцяло преминали на пластмаса, или тестват такава възможност.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.