Като левовете

Как са избрани лицата от банкнотите в портфейла ни разказва Мартин Заимов, бивш подуправител на БНБ

"Онова, което ги свързва неразривно, е една от най-значимите човешки добродетели – обичта. Житейският път на всеки от тях символизира различните й въплъщения. Св. Иван Рилски – към Бога, Паисий Хилендарски – към своя народ, Иван Милев – към изкуството, Петър Берон – към децата, Стефан Стамболов – към България, Пенчо Славейков – към любимата. Шест велики българи, чиито живот и дело остават в историческата памет на нацията."Това обяснение намираме в специалния каталог на БНБ, издаден заедно с последната емисия български банкноти (1, 2, 5, 10, 20 и 50 лв.) от 1999 г.

Мартин Заимов, подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно", контролиращо валутния борд между 1997 и 2003 г., е един от основните участници в избора на образите върху банкнотите, които виждаме всеки ден. "Във времето около 1997-1998 г., когато трябваше да сменим вида на парите, аз подех каква да е основната посока. Имах личната убеденост и трябваше да въздействам на всички колеги, че е нужно да излезем от световната допреди 30-40 години традиция върху банкнотите да има войнствени или политически лица." Заимов успява и заедно със своите колеги започва да търси ликове, отдалечени от традиционното схващане за парите като израз на властта.

Как обаче се случва самият избор? Управителният съвет на БНБ назначава художествен съвет, с чиято помощ да вземе решение. Съветът е от десет души, подбрани по препоръки – историци (Петър Стоянович, Георги Казаков и др.), художници, историци на изкуството (сред тях тогавашният директор на НХГ Стоян Стоянов-Течи). Те определят личностите, които ще се появят върху парите, и избират за художник на банкнотите Кирил Гогов, автор и на българския герб.

"От десетки години в много страни се избират лица с принос в науката, художествеността и аз приемам това за правилно", обяснява Мартин Заимов. "Първо, защото смятам, че ролята на парите трябва да бъде преосмислена в съзнанието на хората – те са средство за обмяна, за оценка, за съхранение на стойност, а не инструмент за влияние от страна на държавата, властта не ги контролира. Второ, те трябва непременно да изобразяват нещо одухотворено и живо и трето, да са максимално отдалечени от насилието. Да, Васил Левски и Христо Ботев от предишния номинал са много важни личности, но те символизират период от създаването на общество ни, в което политическата воля на индивида е била най-важна. Тенденцията при изображенията клони от намаляване значението на политическите фигури и личностите, които се налагат чрез своята сила, бунт, насилие, към банкноти, в които се показва природа."

Две банкноти не са избрани от художествения съвет в края на 90-те, и двете по технически причини. Първата е тази с образа на Стефан Стамболов на 20-те лева, чито отпечатване е било подготвено още преди деноминацията. "Вече беше изготвена, затова настоявах Стамболов да бъде представен с книжните му произведения в качеството му на литератор, а не с политическата му дейност – в противен случай не бих се съгласил да се пусне."

Втората, с Петър Берон, също съществува – 10 лева с лика му са наследени от предишните 10 000 лева, което спестява производството на нова банкнота.

Най-интересните решения, които предизвикват диспут, са 5 и 1 лев. "Българите сме най-малко познати по света с изобразителното си изкуство, твърди бившият подуправител на БНБ. "Нашите художници не са разпознаваеми дори в самото ни общество. Аз настоявах много за такава фигура, но изборът кой да бъде художникът върху банкнотата не беше никак прост. Накрая съветът реши да приеме не много познатия, но все пак известен на 3-5% от анкетираните хора Иван Милев и аз се гордея с този избор", казва Заимов.

Големият спор идва около най-малката банкнота. Българската православна църква се противопоставя на идеята ликът на св. Иван Рилски да стои върху 1 лев. "Църквата смяташе, че светецът не може да бъде асоцииран с нещо материално, с пари, което според мен е напълно погрешно. Имахме много аргументи за това, че изборът е правилен, но най-сериозният, след който не последва отговор, беше, че Българската православна църква е пряк наследник на Източната православна църква, а върху византийските монети не само има светци, но и присъства образът на самия Исус Христос", разказва Мартин Заимов. Според него клирът, както и голяма част от българското общество, са с погрешното разбиране, че парите имат някакво значение сами за себе си. "Наличието на един светец върху парите променя или би трябвало да промени тяхната роля. Не случайно думата "кредит" и "вяра" в латински имат еднаква етимология – това дали парите са нещо грозно или не зависи от начина, по който живеем, а не от самите тях. Богатството в смисъла на благоденствие, а не на алчност, може да бъде нещо положително, в този смисъл едно обществото, ако е богато, е по-защитено."

Ако си мислите, че банкнотата от 1 лев е най-маловажната, грешите – банкнотите с най-ниска стойност са най-много като количество и минават през ръцете на най-много хора.

Една от неосъществените идеи е върху банкнотите да има женски образ. "Не успяхме." Сериозната воля и желание от страна на художествения съвет не излъчва дама – в оценките кой е по-познат и кой не, дали да се наложи един образ за сметка на друг, надделява аргументът, че да се сложи просто едно лице само защото е на жена, е глупаво. Връзка между присъствието на Мара Белчева като муза на Пенчо Славейков на банкнотата от 50 лева няма, решението е на художника.

"Дали ще имаме други банкноти, за които трябва да взимаме подобни решения, не зная, но страната със сигурност ще бъде изправена пред въпроси, свързвани с това какво ще я представя – кои са образите на това географско място и общество, показващи я по добър начин. Подобни решения са изключително важни, а не много хора се замислят върху това", разсъждава Заимов. Ако сега можеше да избира кой друг образ да постави, сред имената щяха да се това на Кристо или на философа Цветан Тодоров. "Ако няма образи, ще е най-добре."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    koxxter avatar :-P
    koxxter
    • - 1
    • + 10

    за "деменция" не знам, но у нас кретенцията е широко "разпространена"

    Нередност?
  • 3
    prismehulnik avatar :-|
    Присмехулник
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "jordani":

    ...или просто ти проговори и разсея всички съмнения относно себе си.

    Нередност?
  • 4
    aron25 avatar :-P
    aron25
    • - 1
    • + 13

    [quote#1:"jordani"]Банкнота от 1 лев няма от доста години. Или репортажа е стар, или Заимов е с дименция, или журналиста е кух.[/quote]
    Има, амъ ни са ползва. Репортажът не стар, Заимов няма деменция, а журналистът изобщо не е кух:)))

    Нередност?
  • 5
    banak avatar :-|
    петър палчев
    • - 1
    • + 13

    СПОРЕД МЕН ТРЯБВАШЕ ДАИМАПОНЕ ЕДИН ЖЕНСКИ ОБРАЗ.

    Нередност?
  • 6
    kaddisfly avatar :-?
    kaddisfly
    • + 7

    Изложбата посветена на тези банкноти миналата година в сградата на Централните Минерални Бани беше страхотна! Надявам се повече хора да са я видели! :))

    Нередност?
  • 7
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 21
    • + 4

    Г-н Заимов
    Това е трагична статия защото ако погледнете държавата ни от 1998 до ден днешен колко различни номинала има едва ли има подобна държава на планетата която да сменя банкноти буквално на всеки 30 секунди
    Въобще е ирелевантно какво има изрисувано на банкнотите ни след като по стоиност чинят shit
    извадете си от банкерската заплата най байганювските номинали от 100 лева и идете в магазина да си напълните фризера с палмоево масло ,соев генномодифициран протеин и 100 пъти над нормата търски пестициден зеленчук
    Един средно голям фризер с необходимите продукти на 4 членно семейство без да се напъвате чини от 800 -1200 лев на пазаруване
    Какво тук значи някаква си изографисана банкнота ?
    Знаете ли колко струва пазаруването на 4 членно американско семейство в NJ - казвам 150 долара седмично .
    Изложбата е посветена за мен на деструктивната политика провеждана и геноцида над българските граждани упражняван над 20 години не само от банкери като вас
    Отдавна българският лев трябваше да пише и да стои на депозитар няколко тона злато и на банкнотата да пише както преди 1989
    Банкнотата е обезпечена с злато и всички активи на банката "
    Само че настоящите управници и раздут административен апарат щяха да сте в космоса при такова стечение на обстоятелствата
    В момента сме в валутен борд към една хартия която с всяко започване навоенни действия в иран има потенциал да докара пак вашите художници да започват да рисуват наново новите номинали на лев в Булгаристан

    Нередност?
  • 8
    aru avatar :-?
    aru
    • + 10

    Ами за Алеко някоя дума?

    Нередност?
  • 9
    zumz avatar :-|
    zumz
    • + 5

    До коментар [#7] от "Seola":

    голямо дърво си, цитирам: "Знаете ли колко струва пазаруването на 4 членно американско семейство в NJ - казвам 150 долара седмично". Със 150 долара седмично 4-членното ти семейство не може да си плати бензина до Costco и обратно камо ли да пазарува.

    Нередност?
  • 10
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • + 5

    Мисля, че статията е доста интересна, но изобщо не изчерпва темата.

    Сигурен съм на читателите ще им е интересно да разберат повече относно банкнотите и лицата върху тях.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал