Друга линкова: История на Еврото  
Паричните знаци евро
 
 
Фалшификатори
 
 
 
 
 
Фалшификатори

 


50 ЕВРО
Размер: 140 х 77 мм
Цвят: Оранжев

20 ЕВРО
Размер: 133 х 72 мм
Цвят: Син


Винаги, когато се прави парична реформа, има и проблеми. Измамници се възползваха от небрежността на мнозина, когато Великобритания премина към десетичната система. Същото се случи и в Германия, когато през 80-те години на 20-ти век бяха въведени нови банкноти.

За да се борят с измамите и фалшификациите на пари, правителствата от Европейския съюз създадоха транснационалната полицейска служба Европол.

Тя обаче не е особено голяма - през 2003-та година Европол ще има около 350 служители. Това не е европейското ФБР, но Европол ще разчита на отделните правителства и национални полицейски служби в борбата срещу престъпността.

Предполага се, че тези, които възнамеряват да злоупотребят при въвеждането на еврото, ще се опитат да действат, преди населението на еврозоната да е свикнало с новата валута. Европейската комисия се опасява, че подобни опити могат да подкопаят приемането на еврото.

Европейската централна банка започна мащабна кампания да подготви обществеността за еврото. Банката твърди, че новите банкноти имат някои от най-съвременните средства за защита.
 
^^ Обратно към началото Обратно към главната страница>>